Flere og flere unge vælger at supplere SU’en med dyre lån

De lave SU-satser får flere og flere unge til at supplere den månedlige udbetaling med et eller flere dyre lån. Dette gælder især de udeboende unge, for selvom de får en væsentligt højere SU, end dem der stadig bor hos forældrene, er det langt fra nok til at få en hverdag til at hænge sammen.

Lånene kan imidlertid have stor betydning for de unges fremtid, selvom det i situationen kan virke som den nemme udvej – for det er jo sådan, at et lån før eller siden skal betales tilbage. De unge, som har valgt at optage lån, begynder således deres arbejdskarriere med den store gæld fra studieårene hængende over hovedet. I langt de fleste tilfælde er gælden endda af en sådan størrelse, at det tager adskillige år at betale den tilbage.

Ifølge de unge selv skyldes lånemanien, at det er umuligt at få en hverdag til at hænge sammen uden anden indtægt end den månedlige SU. Hvis de heller ikke har tid til at passe et arbejde ved siden af studiet, er deres eneste udvej således at optage et lån.

De københavnske studerende er dem, der er hårdest ramt, for når den skyhøje husleje er betalt, har de kun lige med nød og næppe råd til mad, og mange af dem lever på en kost, der hovedsageligt består af pasta og supermarkedets billige tomatpuré. Udlandsrejser og sociale aktiviteter som fredagsbarer og cafébesøg kan de dog lige så godt skyde en hvid pil efter, for det er der bestemt ikke plads til i det stramme budget.

Det er netop denne manglende økonomiske frihed, der er mange unges største bevæggrund for at optage dyre lån med tårnhøje renter. Nogle vælger endda af samme grund helt at lade være med at tage en videregående uddannelse, så de med det samme kan komme ud på arbejdsmarkedet.

Med et velbetalt fuldtidsjob får de unge nemlig en økonomi, der både kan rumme husleje, ferier og byture med vennerne. Det betyder, at de kan føre en fornuftig livsstil og endda samtidig undgå den gæld, der plager de studerende selv mange år efter, at den sidste eksamen er bestået.

Hvis ikke SU-satserne undergår en mærkbar stigning, vil både bankerne og de mange private låneselskaber derfor uden tvivl fortsætte med at modtage henvendelser fra de mange studerende, der mangler penge til helt almindelige hverdagsudgifter som mad og husleje.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *